Hvad er et XML sitemap?

websdesigner
Af: Mette Gier Larsen

Et XML sitemap er et kort over din hjemmesides sider og filer

Sitemap’et kan laves på mange forskellige måder, men de to mest almindelige er XML sitemaps, som styres og administreres dynamisk, og HTML sitemaps som opdateres manuelt. XML sitemaps er filer, som du kan bruge til at angive oplysninger om sider og filer på dit websted, samt relationerne mellem dem. Et HTML-sitemap er et kort over din hjemmeside, der er i almindeligt HTML-format og er statisk kode. Det skal opdateres manuelt, i modsætning til dynamiske XML sitemaps, som opdateres automatisk.

Hvad er et XML sitemap så helt præcist? Et XML sitemap er din hjemmesides guide til brugere og ikke mindst søgemaskiner og det kan faktisk hjælpe dig til en bedre placering i Googles søgeresultater. XML er sproget, der bruges, og et sitemap viser strukturen for siderne på hjemmesiden ved hjælp af de enkelte URL’er på siden. Ændringer eller tilføjelser til hjemmesiden opdateres automatisk i XML sitemappet, så søgemaskiner altid finder den nyeste oversigt over hjemmesidens indhold i XML sitemappet.

Et XML sitemap viser en søgemaskine (som eksempelvis Google) URL-adresserne på de forskellige indholdssider på din hjemmeside (URL er hjemmeside-adressen på en specifik indholdsside og kan ses i browserens adresselinje, når du går ind på indholdssiden). Samtidig fremgår hjemmesidens opbygning af XML sitemappet gennem URL-adressernes opbygning.

Sitemaps kan hjælpe søgemaskiner med at finde og indeksere dit websted nemmere

Et sitemap kan hjælpe dig med at forbedre din hjemmesides SEO på flere måder. For det første kan det hjælpe dig med at sikre, at alle dit websteds indholdssider bliver indekseret korrekt. For det andet kan det hjælpe dig med at give oplysninger om din hjemmesides struktur og indhold til søgemaskinerobotterne, som crawler din hjemmeside. Dette vil hjælpe dem med at crawle dit websted mere effektivt og indeksere dine sider mere præcist.

Et sitemap er altså en fil, der hjælper søgemaskiner (som Google) med at crawle din hjemmeside mere effektivt. Denne fil indeholder en liste over hele din hjemmesides indhold – herunder dine sider, videoer, billeder og andre filer, som er tilgængelige for dine brugere, og som du ønsker, at søgemaskinerne skal have adgang til (så altså kun indhold, der kan indekseres).

Et sitemap kan sammenlignes med et index. Et sitemap giver et overblik over alle sider på en hjemmeside eller webshop og kan være en god hjælp til de besøgende, men i den grad også til søgemaskinerne, så de lettere kan gennemskue strukturen på dit website og dermed lettere ”finde” rundt.

Hvordan kan jeg få et XML sitemap på min WordPress hjemmeside?

Der findes i dag et hav af plugins, som du kan installere på din hjemmeside for, at oprette et XML sitemap. Et af de mest anvendte er “XML sitemaps”, som er udviklet af Auctollo. Pluginnet er let, at installere og bruge. Klik her for, at downloade pluginnet, hvorefter du kan installere det på din hjemmeside og følge opsætningsguiden. 

hvad er et xml sitemap

Du kunne måske også være interesseret i

søgeordsanalyse guide

Guide til søgeordsanalyse

Værd at vide om søgeord Har du svært ved at gennemskue hvilke strategiske søgeord du skal bruge på din hjemmeside for, at imødekomme både læseren

Læs artikel

Vil du være en af de første der får besked, når mit nye online kursus lander?

Kom på ventelisten og få early bird adgang med -20% oveni hatten 🥳

Jeg lover dig, at kurset er fyldt med masser af nyttig viden om præcis hvordan du optimerer din hjemmeside til at sælge mere

Skal vi tage en uforpligtende snak om webdesign, branding og dit projekt?

Book et uforpligtende online møde og lad os tale om hvor du er i dag, og hvor du gerne vil hen – så kan du også mærke efter om jeg er det rette match for dig og din virksomhed.